Makedonya’da Yaşam Şartları ve Ortalama Maaşlar Nedir?
Makedonya’da Mesai ve İş Disiplini

Yıkılmadan önce Yugoslavya’ya ait olan şimdi ise Balkan ülkelerinin merkezi olarak görülen Makedonya’da yaşam şartları ortalama bir seviyededir. Henüz Avrupa Birliği’ne üye olamamış olan ülkenin, ekonomik açıdan hemen hemen ülkemizle eşdeğer bir konumda olduğu söylenebilir.
Makedonya’da Maaşlar
Para birimi olarak Makedon Dinarı kullanılmaktadır. Ülkede asgari ücret 2021 verilerine göre 17.312 Makedon Dinarı olarak sabittir. Bu da yaklaşık olarak 2830 Türk Lirası ve 281 Euro’ya denk gelmektedir. Ülkede ortalama maaş 22.811 Makedon Dinarı şeklindedir. Bu miktar pilotlarda 100.000 Makedon Dinarı’na kadar çıkabilmektedir.
Mesai ve İş Disiplini
İş ve çalışma disiplininin, üretimle doğru orantılı bir biçimde yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Ülkede çalışma saatleri genel olarak 08:00 ile 19:00 arasındadır. Sektörlere göre bu sürelerde değişiklikler gözlemlenebilmektedir. Çalışma saatleri en düşük olan meslek grubu bankacılardır. Hafta içi 11 saat çalışır, haftasonu ise çalışmazlar. Çoğu sektörde ise işçiler 08:00’da çalışmaya başlayıp, 20:00 ile 23:00 arasında mesailerini sonlandırırlar. Ülkedeki çalışma süreleri ve yoğunluğu göz önünde bulundurulduğunda, maaşların bu çalışma istihdamına göre oldukça az olduğunu söyleyebiliriz. Ancak ücretlerin Makedonya’da yaşam şartları ile doğru orantılı olduğu unutulmamalıdır.
Masraflar
Ortalama bir Makedon vatandaşının, asgari ücretle geçinebilmesi mümkündür. Ama bu konumdaki bir vatandaşın yaşam şartlarının yeterince yüksek olduğu söylenemez. Yine de ortalama bir maaş ile çalışan bir Makedon vatandaşının aylık masraflarını kolayca karşılayabileceği rahatlıkla söylenebilir. Çünkü Makedonya’da yaşam şartları uygulanan asgari ücret ile uyum içerisindedir.
Makedonya’da Yaşam
Makedonya’da yaşamın ucuz olması, vatandaşların kazandıkları parayla kendilerini idame ettirebiliyor olmalarının en büyük etkenidir. Avrupa Birliği’ne aday ülkelerden biri olması, ülkeyi önemli bir pozisyona sokmaktadır. Ülkemizle ilişkileri oldukça güzel olan ülkenin iki anadilinden biri de Türkçe’dir. Uçak seyahati için Türkiye’ye vize şartı koymamaktadır.
Eskiden Osmanlı topraklarına dahil olan Makedonya’da Osmanlı tarihini yansıtan pek çok yapıya rastlamak mümkündür. Bundan dolayı ülkenin tarihi zenginliklerinin olduğunu söylemek mümkün olsa da, ülkede turizm yeterince gelişmiş değildir. 500.000 nüfuslu Üsküp, ülkenin başkenti olmakla birlikte, en büyük şehridir de aynı zamanda. Başkent Üsküp, ülkedeki pek çok festivale de ev sahipliği yapması ile bilinmektedir.
Merhaba oradaki metal sektörü hangi seviyede acaba vatandaş her istediği metal korkuluk kapı çatı vs yaptırabiliyormu.
Oradan bir % hisse alsam ülkeye giriş çıkış yapabilirmiyim.