Hastalık Korkusu; Nosofobi Nedir? Tedavisi Var mı?

Bir bireyin hastalığa yakalanmaktan anormal seviyede korkmasına Hastalık Korkusu; Nosofobi denir. Eğer hastalığa yakalanma korkunuz gerçekçi temellere dayanmıyor ve kontrol edilemez seviyede ise Nosofobi olabilirsiniz. Bu sonucu kendiniz de fark edebilirsiniz ya da herhangi bir uzman kişi aracılığıyla sizlere sorulan birkaç basit sorudan sonra da Nosofobi olduğunuz saptanabilir.
Nosofobikler sağlık testlerinden olumlu sonuçlar alsalar da korku ve endişeleri devam eder. Ayrıca mikroptan korunmak için anormal düzeylerde önlem alırlar. En basitinden el ve yüz temizliğine olduğundan fazla dikkat ederler. Nitekim bu durum insan sağlığını olumlu etkilediği gibi olumsuz sonuçlar da doğurabiliyor.
Nosofobi (Hastalık korkusu) Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalığa yakalanan kimse, mide bulantısı, baş dönmesi, kaşıntı, baş ağrısı, ishal gibi fiziksel semptomlar gösterir. Nosofobikler bu semptomlar ile karşılaştıklarında sık sık doktorlarına gözükürler. Doktorun bunları tedavi edemediğini anladıklarında hayal kırıklığına uğrarlar. Bu da Nosofobi hastalığı getirenlerin çoğunlukla psikolojik olarak çöküntüye mahal verdiklerini gösterir.
Sürekli endişe ve korku içerisinde olurlar. Diğer sosyal aktiviteleri kadar cinsel hayatları da olumsuz etkilenebilir. Bu açıdan Nosofobi dikkate değer bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor.

Bazı hastalar hastalık korkusu ile birlikte aşırı mikrop hastalığına da sahip olma eğilimdedir. Bundan kurtulmak için sürekli ellerini yıkayabilir veya çok sık duş alabilirler.
Kafalarının sürekli hastalıklarla meşgul olması onları genellikle yerel şifacılar ve alternatif tıpçılardan yardım aramaya yönlendirir. Bu süreçte vitamin ve diğer bağışıklık ilaçlarına büyük miktarda para harcamaya eğilimlidirler.
Nosofobi İçin Tedavi Yöntemleri
Nosofobi ’nin tedavi edilmesinin yolu hastanın hastalıkla ilgili endişelerini yönetmesine yardımcı olmaktır. Bu noktada Hastada kaygı azaltılması çalışmaları tıbbi ilaç ya da psikolojik olarak yapılır. Hastada kaygıyı azaltmanın tek yolu ise yaşadığı panik atağı azaltmak için beyindeki Nörotransmiter seviyelerini yönetmeye yardımcı olabilecek, yan etkilere sahip olması muhtemel ilaçlardır. Yani bu ilaçlar beynin duyguları kontrol eden tarafın daha normal düzeyde çalışmasına yardımcı istanbul escort olur. Aşamalı maruz kalma terapisi de hastanın yaşadığı panik atakları azaltarak genel durumu iyileştirmekte etkilidir. Sonuç olarak hastalanmak bir bireyin vücudunun kendine Koruma mekanizması geliştirmesine yardımcı olur. Bu minvalde hastalıklar vücudun korunması adına önemli etkenler arasında yer almaktadır. Dolayısıyla insan hastalanmaktan korkmamalıdır.
Blog Sitemizdeki Diğer Yazıları da Buyru.net aracılığıyla okuyabilirsiniz.